Banken med 0% i bolåneränta

I Sverige kan vi hitta banker som erbjuder en bolåneränta på ända ner till 1,5% och även där under. En bank sticker dock ut ganska rejält genom att erbjuda ett gratis lån under tre år, som alltså har 0% i ränta. Banken som erbjuder detta till sina kunder är Lilla Mjöbäcks Sparbank, som tillhör en av sveriges fem minsta banker. Däremot har dem haft stor uppmärksamhet i media tack vare sin räntenivå på bolånen.

Krav på bostad i ”närområdet”

Men för att kunna ta del av denna räntenivå kan du tyvärr inte köpa en bostad i exempelvis Stockholm, utan kravet är att du köper och bosätter dig ”i området”. För själva banken är inte detta erbjudande någon fördel då man ger ut lånet gratis och inte ens får betalt för det jobb man utför. Däremot finns det enligt bankens vd Tomas Andrén andra orsaker till varför man har valt att erbjuda denna ränta.

Att främja inflyttningen till orten är den största anledning bakom beslutet menar bankens vd. De är en liten lokal bank som vill främja Svenljuga kommun och ge fördelar med att inte flytta från orten, att detta ska leda till att fler väljer att både stanna kvar och flytta hit. Däremot har det inte varit någon större anstormning tack vare räntan, men desto mer uppmärksamhet från media och fastighetsmäklarna jublar.

I trivselbygden som är bankens största upptagningsområde är priserna inte särskilt höga på villor och priserna ligger i snitt på 650.000 kr. Tecknar man då ett lån på 550.000 (knappt 85% belåningsgrad), får man en lånekostnad på drygt 8250 kr per år. Tecknar du ett bolån hos en bank med 0% i ränta är detta vad du sparar. För att jämföra detta med andra banker och typer av lån kan man besöka exempelvis sverigekontanter.se

Nära till större städer

Från orten är det lätt att ta sig in till större städer som Falkenberg, Göteborg och Borås. Tomas Adrén menar att fler borde upptäcka fördelarna med att bo ute i trivselbygden. Ammorteringskravet slår inte hårt här just på grund av de generellt stet låga priserna. Även om du köper en villa blir du inte direkt överbelånad och ser man till månadskostnaden är det faktiskt billigare än att bo i en hyresrätt.