Ehandel – Allt fler väljer att satsa på nätet

Idag vill alla vara med och dela på kakan. Nästan alla väljer att gå ut på nätet och lägga till sin butik där, både stora och små. Det har blivit en väldigt stor ökning i antalet internetbutiker under de senaste åren. Men det har också resulterat i att det är svårare idag att komma som ny aktör på internet och att sälja sina produkter. För kanske 7-10 år sedan var det helt annorlunda. Då kunde man göra succe på nätet som företag eftersom det fanns så få aktörer samt att utvecklingen gick åt ett samhälle med ehandel. Därför gick det så bra för företag som var tidiga ute. Det gick bra att starta med några få produkter i lager samt med en liten marknadsföringsbudget. Det gick att växa till ett stort företag. Det viktigaste var att starta, inte att lägga ner alla pengar på planering.

Att planera och lägga ner tid på en ide som inte fungerar kan vara förödande. Egentligen gäller samma princip idag men nu är det hårdare än någonsin.

Ehandel 2015

Ehandeln växer och stora företag med gigantiska plånböcker ger sin in på marknaden. Det är en av orsakerna varför det är svårare att starta nätbutiker i dag som blir lönsamma under en kort tid. Det krävs mycket arbete och pengar idag.

Många småföretag går omkull snabbt efter uppstart eftersom det behövs trafik till sidan. Kan inte kunden hitta butiken på internet genom en sökmotor som Google är det svårt att få det lönsamt. Vill man ha kunder till butiken direkt så kostar det pengar. Adwords, annonser osv. Förr var det enkelt att skapa innehåll som drog till sig sökmotorernas uppmärksamhet och man hamnade högst upp i resultatet efter ganska lite ansträngning. Idag har sökmotorerna blivit mer avancerade och det går inte att få samma resultat. Det krävs å mycket mer.

För- och nackdelar med att handla på internet

Det finns för- och nackdelar med allt i vår värd. Här är några saker som är bra och dåligt med att handla produkter på internet genom nätbutiker.

Det som är bra

+ Du kan göra det när som helst, 24 timmar om dygnet. Det råder inga öppettider hos internetbutiker och där kan man handla när man själv har tid.

+ Hitta det bästa priset med några få klick. Du kan jämföra samma vara i olika butiker på några minuter och på så sätt få det bästa priset. Det är mycket svårare att göra i fysiska butiker.

+ Du får varan hemskickad direkt i postlådan eller till ditt närmaste ombud. En minimal insats för att få din vara helt enkelt.

+ Du kan handla på faktura. Du får varan först och behöver inte ta risken att bli lurad.

Det som är mindre bra

– Du kan inte ”klämma och känna” på produkten. Du har bara en bild att jämföra med. Du kan inte känna på materialet.

– Återköp eller reklamation kan ta tid. Har du köpt en vara på nätet så kan det ta lång tid innan du får göra ett återköp eller en reklamation om det har blivit något fel.