Starta din egen butik på internet

Vi har skrivit om ehandel i allmänhet men här kommer en liten guide på hur du kan starta din egen butik på internet. Vi förmodar att du har din ide och ett befintligt företag och att det är dags för att bygga upp butiken.

Det finns flera olika alternativ när det kommer att starta upp en egen butik på internet. Vilket sätt som passar dig bäst beror på hur stor budget samt hur din egen tid ser ut.

Gratis butik på internet

Ja det finns faktiskt tjänster som erbjuder butiker gratis på internet och en av dem är https://tictail.com/se , där kan du lägga upp dina produkter och börja att sälja direkt. Möjligheterna är dock begränsade men du betalar ingenting så man ska inte gnälla. Man kan inte ändra så mycket själv men vill du testa är Tictail ett väldigt bra alternativ. Det går dessutom att uppgradera sin butik och få fler funktioner men då börjar det att kosta.

Bygg egen med open source-programvara

http://www.woothemes.com/woocommerce/ och http://www.opencart.com/ är två programvaror som är helt gratis och kan laddas ner av alla. Dessa installeras på ett vanligt webbhotellskonto och du kan göra allt själv. Är man duktig på att programmera kan man komma undan väldigt billigt. Standardinstallationerna bjuder på många bra saker men vill man bygga ut butiker med fler funktioner så kan det kosta lite pengar. Vissa är gratis och vissa har en engångskostnad. Det är billigt i det avseende att du lägger ner egen tid. Det finns svenska konsulter som har specialiserat sig på att sälja installationer med många funktioner av Woocommerce samt Opencart. Du får betala såklart men du slipper lägga ner egen tid och därefter kostar det inget mer.

Driften och ansvaret för säkerhet och uppdateringar ligger på dig som ägare av butiken. Skulle någon strula eller om sidan blir hackad så måste du ta tag i det själv.

Hyra en butik på internet

Du kan välja att hyra en butiklösning på internet för en viss månadskostnad. Här finns det många aktörer och många alternativ. Du kan få en hyrbutik från 200 kr i månaden med en duglig lösning. För att få en bra butik så går priset upp mot 600 – 1000 kr i månaden. Men köper du en sådan tjänst har du i regel ryggen fri när det kommer till drift, säkerhet och funktioner, design mm. Du kan få designen samt uppläggningen av butiken helt utan någon extra kostnad. Du betalar bara månadsbeloppet som gäller. Det kan vara skönt att släppa allt det tekniska för du måste också koncentrera dig på att marknadsföra och sälja dina produkter.

Några hyrlösningar i Sverige är:

Kodmyran

Wikinggruppen

Jetshop

Textalk

En stor katalog med företag som säljer hyrda webbutiker finns här http://www.ehandel.se/resurser/Hyrda-Webbutiker,29.html

Som vi skrev i inledningen så måste du gå tillbaka till dig själv och vad ditt företag har råd med. Vad har ni för förutsättningar? Har du tid att lägga ner tiden för att bygga upp en egen butik eller blir det lönsammare att hyra? Sätt dig/er ner och skriv ner en kravlista innan ni bestämmer er.