Reklam som inte är ok – Fällda av Ro

I Sverige finns det en stiftelse som granskar den reklam som företag använder för att marknadsföra sig mot sina kunder och konsumenter. Anledningen till att det finns är för att marknadsföringen ska bli etisk och att det ska förhindra att människor blir kränkta eller felbehandlade. 2009 blev det Reklamombudsmannen (Ro) som tog över granskningen av reklam som tidigare sköttes av Marknadsetiska rådet och Näringslivets Etiska råd mot könsdiskriminerade reklam. Båda lades sedan ner och idag går all granskning genom Ro.

Här tänkte vi ta ett par exempel på reklam som har blivit anmäld, granskad och fälld. Alla kan anmäla en reklam till Ro. All reklam som riktas mot den svenska marknaden prövas hos Ro. Den ska vara aktuell och får inte vara äldre än 6 månader när den anmäls. Mer om vad som prövas och hur det går till går att läsa på Ro:s webbplats http://reklamombudsmannen.org/anmal_reklam

Exempel på fälld reklam

Maestro Pizzeria

På sin hemsida skrev Maestro Pizzeria i Växjö ut ett par påståenden. På sin hemsida hade man lagt in två stycken texter.

”Vi garanterar snabbast hemkörning på campus! Ring nu”

”Vi har garanterat Växjös godaste pizzor. Alltid bakade med kärlek”

En person anmälde Pizzerian till Ro för att detta var vilseledande. Anmälaren skrev till Ro där han berättade att han hade ätit godare pizza och fått snabbare hemkörning från andra pizzerior inom samma område. Därför var reklamen felaktig och vilseledande.

Ro prövade ärendet och fällde Maestro Pizzeria. Beslutet finns att läsa i sin helhet här http://reklamombudsmannen.org/uttalande/maestro-pizzeria

Boxer Play

Den svenska TV-leverantören Boxer visade under 2014 en reklamfilm för sin tjänst Boxer Play. En tjänst där man har tillgång till sina tv-filmer och tv-avsnitt när man vill. Reklamfilmen visar en engelskpratade man som säger bland annat att (översättning till svenska) ”Du kan nå dina favoritserier vart du än är och när du vill”.

Reklamfilmen anmäldes för att det var vilseledande. Anmälaren menar på att tjänsten bara fungerar i Sverige och inte ”överallt” som det sägs i reklamfilmen. Dock så finns det en väldigt liten text i slutet, som nästan inte går att avläsa. Detta borde enligt anmälaren vara tydligt.

Ro prövade fallet och fällde Boxer AB för vilseledande reklam. Här kan du läsa hela granskningen samt se reklamfilmen som blev fälld av Ro. http://reklamombudsmannen.org/uttalande/boxer-play

McDonalds

McDonalds hade ett underlägg till sina brickor, ett pappersunderlägg med en bild samt texten: ” Vi samarbetar med över tusen svenska bönder som varje dag, året om, jobbar för att du ska få så bra råvaror som möjligt när du äter hos oss. Vår mjölk från Arla är exempelvis ekologisk och våra hamburgare består alltid av 100 % nötkött. Inget annat!”.

En privatperson anmälde McDonalds till Ro för vilseledande reklam därför att man köper in kött från andra länder än Sverige. På reklamen på brickorna så verkar det som om McDonalds använder sig av svenskt kött till 100 %, vilket inte stämmer.

Ro fällde McDonalds i detta ärende för vilseledande reklam. Här kan du läsa hela granskningen http://reklamombudsmannen.org/uttalande/mcdonalds-brickunderlagg

Alla kan bli fällda

Som ni ser är det både små och stora företag som har blivit fälld för sin reklam. Alla kan anmäla och alla kan bli fällda för bland annat vilseledande reklam.