Hur startar man företag?

En mycket bra fråga som många brukar ställa. Det kan verka invecklat men det är egentligen ganska enkelt att starta ett eget företag. Hur man gör beror lite på vilken bolagsform man har tänkt att köra på. En väldigt bra webbplats där man kan göra nästintill allt är Verksamt.se som drivs i samarbete med Skatteverket, Tillväxtverket och Bolagsverket. Det är en samlingsplats med tjänster som behövs för att starta och driva företag. Vi kommer att ta upp två av de vanligaste företagsformerna.

Jag har en ide, hur startar jag företaget?

Om du har kommit på en ide att sälja tex varor på internet så ska du starta ett företag. Det går att köra sin verksamhet som hobbyprojekt men då måste det vara i en väldigt liten skala.

Det första du ska göra är att bestämma om du ska starta företag som Enskild Firma eller som Aktiebolag.

Företag som Enskild Firma

När du kör denna bolagsform är det du som är företaget, alltså det är dina uppgifter som är ditt personnummer som utgör företaget och du deklarerar alla inkomster samt utgifter på din privatdeklaration. Du är personligt ansvarig för företagets avtal, inkomster och skulder. Detta är den stora nackdelen. Skulle företagets pengar inte räcka till så måste du själv betala dem, eller som ett alternativ gå i personlig konkurs. Som enskild näringsidkare är man lite mer utsatt.

Enskild firma kan du enkelt anmäla på Verksamt.se. Du kan ansöka om ditt namn hos Bolagsverket genom Verksamts tjänster. Du kan också ansöka om F-skatt. Logga bara in med din egen e-legitimation och ansök. Det kan ta 1-2 veckor innan du har fått ditt f-skattebevis.

När du har fått det kan du skapa din webbutik och köpa in varor samt sälja till kunder. Det går att börja göra inköp tidigare med Enskild Firma men i vanliga fall börjar man när allt pappersarbete är klart.

Företag med Aktiebolag

Ett aktiebolag är en egen juridisk person. Alltså det är inte ditt eget personnummer som är organisationsnumret, bolaget har ett eget och det är bolaget som är ansvarig för skulder och avtal. Det krävs dock ett aktiekapital när man ska starta aktiebolag. Idag är det minsta kapitalet 50 000 kr och det ska alltid finnas kvar i bolaget. Antingen i form av pengar eller andra värdesaker som tillhör bolaget. Det är lite svårare att starta ett aktiebolag än en enskild firma men det går också att göra via Verksamt.se. Det finns enklare tjänster där man köper skalbolag som redan är registrerade. Det kostar ungefär 5000 kr att köpa ett skalbolag som sedan döps om och byter aktieägare. Du behöver fortfarande 50 000 i aktiekapital men företaget som säljer skalbolaget hjälper dig med allt pappersarbete och du behöver bara tillhandahålla med pengarna samt skriva under nödvändiga dokument.

Kostnaden för att köpa skalbolag betalas på banken när man ska öppna konto och pengarna dras direkt från aktiekapitalet.

En av aktörerna som vi rekommenderar idag är Bolagspartner.

Mer om olika företagsformer kan du hitta på Verksamts hemsida. Där finns utförlig information om vilken form som passar dig bäst https://www.verksamt.se/starta/starta-och-registrera-ditt-foretag